Friday, August 25, 2017

H2020 - SmartHeat

EU-millioner skaber nye job i Dommerby

News article from Skive Folkeblad

EU-millioner skaber nye job i Dommerby

AF JOAN THORA E. LAURBERG

25-08-2017 KL. 08:49

Lørdag den 22. April. Foto: Morten Pedersen.

Flere job hos Suntherm ApS og større ordrer til andre lokale virksomheder.
Det skal blive resultatet af, at den tre år unge virksomhed på Østergårdsvej i Dommerby har fået bevilget otte millioner kroner fra EU.
- Pengene får ret stor betydning. Vi kan nu gå i gang med at ansætte flere folk, og det giver ligesom ro på bagsmækken med hensyn til finansiering. Vi har i år et budget med fem nye medarbejdere, og det vil stige de næste to år, siger Morten Donnerup, direktør og en af firmaets grundlæggere.
Men succesen hos Suntherm vil smitte positivt af hos andre lokale virksomheder:
- Vi har ingen planer om selv at skulle have fabrikker. Vi ønsker at benytte os af lokale underleverandører, siger Morten Donnerup.
Om hvor mange job der lokalt vil kunne skabes i kølvandet på de EU-millioner, der varmer hos iværksætterne, siger han:
- Hele vejen ud så kan det blive til en del job. Vi forventer, at vi får et relativt stort behov. Der er nogle få større dele, som vi har designet. Men flere af de dele, vi får behov for, er nogle, som mange på markedet vil kunne lave, for eksempel tanke.
På spørgsmålet om, hvilke profiler Suntherm er på udkig efter til virksomheden ved Dommerby, svarer Morten Donnerup:
- Det er folk, som kan hjælpe os fra udvikling til produkt. Det er ikke udelukkende ingeniører, og det er ikke udelukkende produktionsmedarbejdere.
Suntherm har tidligere modtaget støtte-kroner, blandt andet fra EU, fonde og styrelser. Erhvervs- og Vækstministeriet bidrog sidste år med 2,5 millioner kroner.
De seneste otte millioner kroner er det hidtil største enkeltbeløb.
Virksomhedens flagskib er et varmeanlæg, der kan lagre energi, som er produceret af varmepumper og solpaneler. Energien lagres i en opløsning af salt. Via en begavet styring afgør systemet, der har indblik i vejrudsigt og strømpriser, om det er mest fordelagtigt via varmepumpe-strøm at gemme energien om natten eller at vente på solen næste dag.
For et halvt år siden blev første varmeanlæg installeret som test i et privat hjem i Dommerby, hvor det skulle erstatte et gammelt oliefyr, og efterfølgende er en hel by engageret som testområde, nemlig Hvidbjerg.
Suntherm satser internationalt, og ledelsen har udset sig Tyskland som det første udenlandske marked.
- Tyskerne har 10 millioner oliefyr, som skal udskiftet hen over de næste år, konkluderer Morten Donnerup.
CDEU, Central Denmark EU Office, står bag ansøgningen, der har skaffet otte millioner kroner til Dommerby-virksomheden. Mere specifikt er det CDEU-forløbet iFacilitator, som har givet støtten. Pengene kommer fra det såkaldte SMV-instrument, der er en del af EU’s innovations- og forskningsprogram, Horizon 2020. Støtten gives til små og mellemstore virksomheder, som har en særligt innovativ idé med potentiale til internationalt at skabe ny værdi.
Samlet har Midtjylland i denne omgang fået 30 millioner EU-kroner til Midtjylland. De resterende 22 millioner går til virksomheder ved Aarhus, Cemecon Scandinavia A/S og ecoSave Packaging ApS. Fra CDEU lyder det i øvrigt, at Danmark og især Midtjylland er »særdeles langt fremme«, når det gælder om at skaffe EU-millioner til virksomheders produktudvikling.